Net als voor uw gezinswoning sluit u voor uw tweede verblijf het best een woonverzekering af. Voor een vakantiewoning aan zee of in de Ardennen kunt u terecht bij uw eigen verzekeraar. Maar dat kan niet voor een buitenlandse stek.
Altijd gedroomd van een tweede verblijf in België of het buitenland? Zodra u eigenaar bent, wilt u uw geluk niet laten verbrodden door een brand, stormschade of diefstal. Een woningverzekering - beter bekend als brandverzekering - is dan geen overbodige luxe.
De woningverzekering voor uw gezinswoning dekt nooit automatisch een tweede verblijf. Daarvoor moet u een aparte polis afsluiten. Hoe dat loopt, hangt af van het land waar u een vakantiewoning hebt.
In eigen land
Bent u eigenaar van een tweede stek aan de zee of in de Ardennen? ‘Een tweede verblijf in België verzekeren kan perfect via de verzekeraar waar je al klant bent of via een andere’, zegt Peter Wiels, de woordvoerder van de koepel Assuralia. In principe wordt voor een tweede verblijf een aparte polis opgesteld. ‘De waarde van de gezinswoning en het vakantieverblijf zijn verschillend. Je kan ook bepaalde extra’s of uitbreidingen wel voor de ene woning nemen en niet voor de andere’, zegt Wiels.
Buitenland
Staat uw vakantiewoning buiten de landsgrenzen? Een rondvraag leert dat verzekeraars in België geen gebouwen in het buitenland verzekeren. Om een buitenlandse pied-à-terre te verzekeren moet u aankloppen bij een verzekeraar actief in dat land. ‘Je verzekeraar of makelaar in België kan je mogelijk wel in contact brengen met een kantoor in het land van de vakantiewoning, omdat het bijvoorbeeld deel uitmaakt van dezelfde groep of omdat er een samenwerkingsverband bestaat’, zegt Wiels.
Tal van bekende verzekeraars zijn ook in het buitenland aanwezig. Neem Spanje, vorig jaar het populairst bij Belgen die een buitenlandse vakantiewoning kochten. ‘Bijvoorbeeld AXA, Allianz en Athora zijn ook actief op de Spaanse markt’, zegt Steven Theunis van Hip Estates, een Vlaamse makelaar in Spanje.
Hou er rekening mee dat elk land eigen regels heeft en een woningverzekering in het buitenland een andere dekking kan bieden dan in België. ‘Hier is het bijvoorbeeld verplicht dat de brandverzekering ook een dekking tegen natuurrampen biedt. Dat is zeldzaam in Europa’, zegt Wiels.
Theunis raadt aan om polissen goed te vergelijken. ‘De meeste woonverzekeringen in Spanje dekken brand, verplaatsingskosten, brandweerkosten en de wederopbouw van de eigendom. Maar de dekking kan verschillen van contract tot contract.’
Verzekeringen in het buitenland vergelijken is minder evident dan Belgische polissen naast elkaar leggen. ‘Daarom wordt vaak gewerkt met een advocatenkantoor in Spanje dat offertes opvraagt bij maatschappijen. Het kantoor kan ook tussenkomen als bemiddelaar bij een schadegeval’, zegt Theunis. ‘Een advocatenkantoor vraagt voor die dienst meestal eenmalig zo’n 150 euro.’
Langdurige afwezigheid
Een aandachtspunt is dat een tweede verblijf maar een deel van het jaar gebruikt wordt, en dus lange periodes onbewoond blijft. ‘Bespreek met je verzekeraar of er beperkingen zijn in het contract wegens die langdurige afwezigheden. Vooral in de waarborg diefstal kunnen er beperkingen of bijzondere voorwaarden zijn, maar eventueel ook in andere waarborgen’, zegt Wiels. De leegstand van een woning leidt immers tot een verhoogd risico op diefstal en vandalisme. Zo kan het bij een diefstalverzekering verplicht zijn een alarminstallatie te installeren of is er geen dekking voor juwelen achtergelaten in een onbewoond tweede verblijf. Ook de definitie ‘leegstand’ verschilt naargelang de verzekeraar.
Dat is in het buitenland niet anders. ‘Voor woningen die langere tijd onbewoond zijn, bieden sommige verzekeraars aangepaste polissen aan met aanvullende dekking’, zegt Theunis.
Bron: De Tijd
Bron: De Tijd-Petra De Rouck 18 oktober 2024
Zowel online als in de printversie van De Tijd van 19 oktober 2024
https://www.tijd.be/netto/analyse/vastgoed/zo-verzekert-u-uw-tweede-verblijf-in-het-buitenland/10569024.html