01.07.2024

We betalen meer voor een Spaanse 'casa' en minder voor Franse 'maison'

Hip Estates in de pers: Het Nieuwsblad van 1 juli 2024 in de krant en online.

Belgen zijn tuk op buitenlands vastgoed, maar geven daar heel uiteenlopende bedragen aan uit. In Singapore betalen landgenoten gemiddeld bijna 1 miljoen euro voor een huis, in Bulgarije een pak minder: gemiddeld iets meer dan 34.000 euro.

Belgen die een optrekje kopen in het buitenland, legden daar in 2023 gemiddeld 323.853 euro voor neer. Uit nieuwe cijfers van de FOD Financiën blijkt dat er enorme verschillen zijn in de gemiddelde aankoopprijs per land.

Vooral Singapore schiet erbovenuit. Volgens voorlopige cijfers voor 2024 legden we gemiddeld 992.554 euro neer voor een pand in de Aziatische stadstaat. Dat hoeft niet te verbazen, want Singapore voert al jaren de lijstjes aan van duurste vastgoedlanden ter wereld. Aan de andere kant van het spectrum zit Oekraïne, met een gemiddelde aankoopprijs van 32.818 euro. Ook dat is niet echt een verrassing, gezien er al meer dan twee jaar een oorlog woedt. Dan is het conflictvrije Bulgarije voor Belgen die een koopje willen doen een veiligere keuze. Daar betaalden we in 2024 gemiddeld 34.572 euro voor een huis. (Lees verder onder de grafiek)

De cijfers van de FOD slaan voor alle duidelijkheid op Belgische belastingplichten. In de cijfers kunnen dus ook buitenlanders zitten die hier werken – en dus hier hun inkomsten moeten aangeven – en een eigendom in hun herkomstland kochten. De FOD berekende de gemiddelde en mediane prijs van zodra er in één land vijf aankopen zijn gebeurd. Voor 2024 zijn zo cijfers beschikbaar van 58 landen.

“We zijn voor die prijzen afhankelijk van de eerlijkheid van de burger”, zegt Francis Adyns van de FOD Financiën. “Zij moeten het aangeven wanneer ze een onroerend goed in het buitenland kopen. We kunnen moeilijk een afvaardiging sturen naar al die landen om te zien of het wel klopt. Op basis van die opgegeven prijs kunnen wij het kadastraal inkomen bepalen waarop ze dan belastingen moeten betalen.”

De buitenlandse huizen dienen in veel gevallen als investering, maar evengoed zijn er meer dan 60.000 Belgen die van hun pensioen genieten onder de zuiderse zon. In Frankrijk bijvoorbeeld, al valt daar op dat we onze portefeuille minder opentrekken voor een huis. Daar betaalden we met een prijs van 254.684 euro gemiddeld 5 procent minder in vergelijking met 2021.

“Prijzen zijn flink gestegen”

In Spanje daarentegen zit de gemiddelde aankoopprijs de voorbije jaren in de lift, van 172.260 euro in 2021 naar 201.852 euro nu (+17 procent). “De prijzen van de huizen zijn de voorbije jaren flink gestegen”, zegt Leen Vermeulen van Hip Estates, gespecialiseerd in Spaans vastgoed. “Onze klanten willen ook luxueuzer en groter kopen. Sinds corona werken meer mensen van thuis uit en we zien heel wat klanten die één week per maand vanuit Spanje werken. Dan willen ze ook meer dezelfde kwaliteit van wonen die ze thuis gewend zijn.”

Nog een opvallende vaststelling komt uit Portugal. De betaalde mediaanprijs is in vergelijking met 2021 slechts met 6 procent gestegen, maar gemiddeld betaalden we wél veel meer: liefst 126 procent. Dat komt neer op een stijging van 126.105 euro naar 284.378 euro. Portugal zat de laatste tijd in de lift als populaire bestemming voor gepensioneerde Belgen, maar eind vorig jaar zijn de belastingvoordelen voor gepensioneerde buitenlanders er aan banden gelegd.

Bron: artikel in het Nieuwsblad opgemaakt door Jens Vancaeneghem en Koen Baumers.
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20240630_96027670

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info
OK