Onlangs had Trends, het Belgisch Nederlandstalig financieel-economisch weekblad, een exclusief interview met Leen Vermeulen, de dynamische CEO van Hip Estates. Tijdens dit gesprek onthulde Leen Vermeulen haar visie op de toekomst van de vastgoedmarkt en de innovatieve strategieën die Hip Estates toepast om zich te onderscheiden in een competitieve sector. Ze sprak gepassioneerd over duurzaamheid, klantgerichte benaderingen en de impact van technologische vooruitgang op vastgoedontwikkeling. Dit inspirerende interview biedt een diepgaand inzicht in de drijfveren en ambities van Hip Estates. Hip Estates is al jaren een toonaangevend bedrijf in de Spaanse vastgoedindustrie.
Sinds begin dit jaar kent de verkoop van Spaans vastgoed aan Belgen een dalende trend.
De forse prijsstijgingen in sommige regio's zijn niet de enige reden: ook de schaarste op de woningmarkt speelt mee.
De gemiddelde prijs van een Spaanse woning is in 2023 met 8,1 procent gestegen. Dat blijkt uit het recentste rapport van het bedrijfsadviesbureau Axis Corporate. De grootste prijstoenames werden opgetekend in Malaga ( +62%), de Balearen ( +58%) en Alicante ( +57%).
Het vastgoedwaarderingsplatform Tinsa heeft ook cijfers over het eerste kwartaal van 2024. Volgens die bron stegen de woningprijzen in de Spaanse kustgemeenten in die periode met 5,7 procent op jaarbasis, tot 1.740 euro per vierkante meter. Opnieuw zijn Malaga ( +9,3%), de Balearen ( +8,8%) en Alicante ( +7,2%) de uitschíeters. In heel Spanje bleef de woningprijstoename beperkt tot 3,3 procent.
Duurzame ontwikkelingen
"In Alicante zijn de forse prijsstijgingen te verklaren door het feit dat de provincie goed op weg is om dé nieuwe bestemming voor luxevastgoed te worden", stelt Leen Vermeulen, de CEO van het makelaarskantoor Hip Estates.
De verkoop van exclusieve woningen steeg er vorig jaar met 55 procent." "De gemiddelde verkoopprijs bedraagt er intussen 2.146 euro per vierkante meter, maar dat is nog altijd bijna de helft van die op de Balearen. Daar betaal je gemiddeld 4.148 euro per vierkante meter. De relatief scherpe prijsstelling in vergelijking met andere Spaanse kustlocaties, gecombineerd met vernieuwende ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, voeden de aantrekkelijkheid van Alicante voor tweedeverblijvers.
Ook de kust van Almeria profiteert volgens Leen Vermeulen van een verhoogde interesse door de prijsstijgingen aan de andere kusten.
Daar worden nog betaalbare luxeprojecten ontwikkeld met een eerstelijnsligging aan zee", zegt ze. "Aan de Costa del Sol en de Costa Blanca zijn die schaars en onbetaalbaar geworden.
Dalende verkoopcijfers
Volgens de gegevens van de Spaanse notarissen is de verkoop aan buitenlanders in het eerste kwartaal van 2024 met 8 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode in het jaar voordien. Ook de verkoop aan Belgen vertoont voor het eerst sinds het einde van de coronapandemie een daling. Maar die bedraagt slechts 4,3 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2023.
De dalende verkooptrend heeft volgens de analyses van Hip Estates niet zozeer te maken met de prijsstijgingen, maar veeleer met de schaarste van het woningaanbod. "De Spaanse economie is de afgelopen jaren sterk gegroeid, waardoor de vraag naar vastgoed in het algemeen is toegenomen", klinkt het. "Bovendien stellen we een zekere verzadiging van de Spaanse markt vast, na de recordcijfers van de coronaperiode."
Volgens het Instituto Nacional de Estadística ontving Spanje vorig jaar met 85,1 miljoen een recordaantal buitenlandse vakantiegangers. Het aantal Belgische toeristen steeg met 9 procent, tot 2,7 miljoen. Het succes van Spanje als vakantieland heeft ook een impact op de huurprijzen: die gingen in het eerste kwartaal van 2024 met 8,9 procent de hoogte in, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. In reële termen (exclusief inflatie) bedraagt de jaar-op-jaarstijging 5,8 procent.
Bron: Trends.be (online en print) dd 11/07/2024
Door: Roel Van Espen