19.06.2024

Opnieuw kochten duizenden Belgen een huisje in het buitenland en daarbij zagen we enkele opvallende trends

Hip Estates in de pers: artikel in Het Nieuwsblad van 19/06/2024

Zo’n 220.000 Belgen hebben inmiddels een huis in het buitenland. Bijna 8.000 landgenoten kochten vorig jaar een optrekje over de grens.
En Frankrijk bleek niet ‘onze’ favoriete bestemming.

Met 221.679 zijn ze, de Belgische belastingbetalers met onroerend goed in het buitenland. Dat blijkt uit cijfers van de FOD Financiën. Het gaat niet om 221.679 buitenlandse huizen in Belgische handen, want een koppel met een bungalow telt voor twee belastingbetalers. En omgekeerd tellen zowat tweehonderd Belgen voor één, terwijl ze meer dan tien buitenlandse eigendommen hebben. Ook panden die op naam staan van Belgische bedrijven en vennootschappen, worden niet in de cijfers meegeteld.

Veel Belgen kiezen voor ‘leven als God in Frankrijk’ of ‘dolce far niente’: in Frankrijk hebben we de meeste huizen, en ook Italië staat stevig in de top 3.
Maar de sterkste stijger van vorig jaar is Spanje, in 2023 goed voor bijna 40 procent van de nieuwe aankopen.

“De gemiddelde woningprijs in Spanje is in 2023 met 8,1 procent gestegen”, zegt Leen Vermeulen van het Belgische vastgoedkantoor Hip Estates, dat zich specialiseert in Spaans vastgoed. “In Malaga stegen de huizenprijzen zelfs met 62 procent.
De verkoop aan buitenlanders is in het eerste kwartaal van 2024 gedaald, maar dat heeft vooral te maken met schaarste in het woningaanbod. De markt is een beetje verzadigd na het enorme succes van de woningverkoop na Covid.”

In totaal tekenden vorig jaar net geen achtduizend Belgen een koopakte. Een teken dat de interesse stijgt, want aan de verkoopkant waren er maar tweeduizend transacties.
De helft van de vorig jaar gekochte huizen was goedkoper dan 180.000 euro. Maar gemiddeld betaalden Belgen vorig jaar zo’n 323.000 euro.

Pensioen in buitenland
Die groeiende interesse voor buitenlands vastgoed is niet alleen een kwestie van investeringen, huuropbrengst en rendement.
Er zelf gaan wonen, dat is de droom van velen. Ruim 60.000 Belgen brengen hun pensioen door in het buitenland. Ook daarvoor zijn Frankrijk en Spanje de meest geliefkoosde bestemming.

Opvallende stijger in die ranglijst: Portugal. Het duikt ook op in de top 5 als het gaat om de aankopen van buitenlands vastgoed in 2023.
Maar eind vorig jaar greep de Portugese regering in. De belastingvoordelen voor buitenlandse gepensioneerden zijn aan banden gelegd, om zo te voorkomen dat de huizenprijzen nog te sterk zouden stijgen.

De cijfers van de FOD Financiën gaan natuurlijk niet alleen over Belgen met plannen om na hun pensioen te verhuizen.
Dat bijvoorbeeld Polen en Roemenië mee in de top 10 staan, komt omdat heel wat EU-burgers die hier komen werken ook nog eigenaar zijn van een huis in hun herkomstland. Zij zijn evengoed Belgische belastingplichtigen met buitenlands onroerend goed.

Het is sinds 2022 verplicht om buitenlandse optrekjes aan te geven in de belastingbrief en om de fiscus op de hoogte te brengen binnen de vier maanden na aankoop. Tot boetes heeft dat nog niet geleid, zegt de FOD Financiën.

Bron: Het Nieuwsblad - 19/06/2024 - Koen Baumers

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info
OK