18.06.2024

Nu kopen en volgende week al een sangria op je terras? “Zo snel koop je een verblijf in Spanje, maar let op voor valkuilen”

Hip Estates in de pers: Artikel in Het Laatste Nieuws online van 18/06/2024

Bij het schrijven van dit artikel passeren weer een reeks regenbuien de revue en geeft de thermometer 15 graden aan. Hoewel we allemaal snakken naar de zon, ligt een weekje zomers weer nog niet in het verschiet. Geen wonder dat de verkopers van tweede verblijven in het zuiden de handen vol hebben. Belgen doen dat in de eerste plaats in Spanje, met vorig jaar maar liefst 4.649 aankopen.

De meerderheid kiest voor nieuwbouw, vaak zelfs op plan, nog voor de eerste steen gelegd is. Bij dat type vastgoed moet je echter één tot twee jaar geduld hebben voor je er een vakantie kunt doorbrengen. Wie nu ons treurig klimaat wil ontvluchten, is daar niks mee. Anders gesteld is het wanneer je een bestaande woning koopt. Dan kan het razendsnel gaan en is het niet uitzonderlijk dat je een week na de aankoop al een sangria drinkt op het terras van je pas aangeschafte casa.

Sneller dan mañana, mañana
Daar zijn natuurlijk een paar voorwaarden aan gekoppeld. De belangrijkste is dat je over voldoende middelen beschikt om de aankoop te bekostigen en geen lening hoeft aan te gaan, want anders schuift de termijn meteen een paar weken op.

Als je toch bij de bank moet aankloppen, doe je er goed aan om nog voor je bezichtigingstrip naar Spanje samen te zitten met je bankier en de mogelijkheden te bekijken. Zo kun je snel handelen zodra je een tweede verblijf hebt gevonden. Vanaf dat moment komt er immers een administratieve molen op gang waar, ondanks de bekende Spaanse uitdrukking ‘mañana, mañana’, stevig vaart achter kan zitten.

Alles begint met het aanvragen van een NIE-nummer. Dat is een verplicht fiscaal identificatienummer, dat je leven lang aan je identiteit gekoppeld is. Je hebt het ook nodig om bijvoorbeeld energiecontracten af te sluiten. Afhankelijk van de regio – soms zijn er wachtlijsten – heb je in een paar dagen je NIE-nummer, waar een verwaarloosbare kost aan verbonden is. Als het langer duurt, kun je in de verkoopovereenkomst laten opnemen dat het binnen de maand aan de bevoegde dienst wordt bezorgd.

Vaak wordt aangeklopt bij een gestor, aan wie je een volmacht geeft om in jouw naam bepaalde handelin­gen uit te voeren, Bjorn Cocquyt

Het is meer regel dan uitzondering dat je voor de aanvraag van je NIE-nummer aanklopt bij een advocaat of een gestor, aan wie je een volmacht geeft om in jouw naam bepaalde handelingen uit te voeren.

Het is sowieso raadzaam om zo iemand in te schakelen, want in Spanje nemen die personen taken op zich die een notaris bij ons vervult. Daar hoort onder andere de doorlichting bij van de financiële situatie van de verkoper: heeft die nog schulden bij de bank, loopt er nog een lening voor het huis, zijn alle gemeenschappelijke kosten betaald …? In tegenstelling tot bij ons blijven in Spanje schulden aan de woning kleven en worden ze dus jouw verantwoordelijkheid eens je eigenaar bent.

Nota Simple
Een aantal van die opgesomde zaken staan ook vermeld in de Nota Simple die bij het kadaster wordt opgevraagd. Dat document bevat verder de eigendomshistorie, de vergunningsstaat en een gedetailleerde beschrijving met onder andere de oppervlaktes en de indeling. De Nota Simple – die zo recent mogelijk moet zijn – is dus essentieel om juridische zekerheid te hebben voor de aankoop volledig wordt afgerond. Ook onmisbaar voor een snelle afhandeling is het energieprestatiecertificaat. Als het niet voorhanden is, moet een deskundige aangesteld worden en dat kost tijd. Een renovatieplicht is er voorlopig niet.

Een makelaar kan in principe ook de noodzake­lij­ke informatie verzamelen, maar helaas oefenen ook malafide figuren het in Spanje niet erkende beroep uit, Bjorn Cocquyt

Een makelaar kan in principe ook de noodzakelijke informatie verzamelen, maar helaas lopen er nog altijd malafide figuren rond die het in Spanje nog altijd niet erkende beroep uitoefenen. Een advocaat daarentegen is burgerlijk aansprakelijk. De gemoedsrust die de jurist je biedt, krijg je niet voor niets. Door de band genomen rekent een advocaat 1 procent + 21 procent btw van het aankoopbedrag aan. Sommige kantoren hanteren bij bestaand vastgoed een vaste som, in de trant van 1.500 euro.

Nederlandstalig personeel
Goed om te weten: in de populaire regio’s hebben alle grote advocatenbureaus Nederlandstalig administratief personeel in dienst. Dat is handig, want voor een vergoeding tussen de 150 en 500 euro per jaar sluiten ze voor jou energie- en internetcontracten af, bekommeren ze zich over het fiscale luik van je tweede verblijf en zijn ze een aanspreekpunt in jouw taal.

Nog een voordeel van een groter advocatenbureau is dat ze precies weten waar ze moeten aankloppen, wat vanzelfsprekend helpt als het snel moet gaan. Daardoor is het mogelijk dat je al een week nadat je je plek onder de zon hebt gevonden bij de notaris zit om de akte te verlijden. Als het toch meer moeite kost, is een termijn van zes weken nog altijd kort in vergelijking met België, en laat ze je toe om deze zomer al een eerste keer in je tweede verblijf te vertoeven.

De sleutels krijg je bij het verlijden van de akte overhandigd zodra alle kosten bovenop de aankoopprijs zijn betaald. Het gaat om het ereloon van de notaris, het zegelrecht, de registratie … Samen goed voor zo’n 3 procent. Tot slot is er de overdrachtsbelasting die verschilt van waar je koopt. In Andalusië is dat bijvoorbeeld 7 procent, in Murcia 8 procent en in de Communidad Valenciana (Costa Blanca) 10 procent.

COSTA CALIDA: nieuwbouwhuis voor 220.000 euro
Altaona Golf is een resort in volle ontwikkeling, met nieuwe faciliteiten en verschillende bouwprojecten. Deze huizen van 76 m² met twee slaap- en badkamers, op een stuk grond van 146 m² en met gedeeld zwembad, springen in het oog door hun betaalbare prijs. Voor dat geld krijg je ook een dakterras van maar liefst 71 m². Wil je meer ruimte met een extra slaapkamer en privézwembad? Dan betaal je tussen de 270.000 en 285.000 euro. Gelegen tussen de stad Murcia en de zee.
https://www.hipestates.com/aanbod/spanje/costa-calida/prachtige-geschakelde-woningen-te-koop-op-golfresort-murcia-costa-calida-spanje

Artikel HLN 18/06/24
https://www.hln.be/geld/nu-kopen-en-volgende-week-al-een-sangria-op-je-terras-zo-snel-koop-je-een-verblijf-in-spanje-maar-let-op-voor-valkuilen~aedea8da/

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info
OK